marți, 26 august 2014

Nu-mi mai trebuie galetusa de plastic!


Remarc de mult, fara a ma fi exprimat public, o neputinta a romanilor in a stavili deteriorarea patrimoniului cultural si inecarea in uitare a oricarei forme de cultura solida. Decapitarea istoriei si culturii romanesti, inceputa de bolsevici, planificata stiintific in ultimii ani de comunism si-a gasit, incredibil, apogeul in anii capitalismului imbecilizant al ultimilor ani. Folosesc cuvantul imbecilizant pentru ca distrugerea monumentelor, a caselor memoriale ce au apartinut inaintasilor nostri, a tinut in mod clar, de imbecilii care ne-au condus! Guvernantii Romaniei capitaliste, preocupati mai mult de propriul stomac si, evident, proveniti din proletariatul comunist, nu au gasit nicio vibratie neuronica  atunci cand, sub ochii lor, in mod flagrant, s-au deteriorat, pana la mutilare, imobile cu insemnatate istorica.
 Am colindat foarte putin Romania, recunosc, dar am fost izbit de acest Cernobal autohton, care a iradiat orice semn de cultura lasat de inaintasii nostri.

Anul acesta, romanii au iar ocazia sa se duca sa voteze si sa-si aleaga presedintele.  Ca de obicei, lumea pleaca urechea la promisiunile inselatoare si mincinoase ale politicienilor. Natia asta insa, nu va supravietui datorita matului hranit bine si nici prin averile transe de cetateni, oricat de bogati vor fi acestia individual sau colectiv.  Ea va supravietui si va insemna ceva prin puterea de conservare a unui patrimoniu cultural si istoric deja existent. Natia romana, acum, nu e capabila sa-si scrie istoria pentru ca e, si va fi condusa, de oameni care nici macar nu stiu sa scrie! Pentru moment, Romania are nevoie de cineva care sa poata sa conserve, sa restaureze, sa protejeze ce ne-a ramas de la inaintasi. Conservarea, protejarea si restaurarea ar fi un prim exercitiu care ar putea deschide constiinta colectiva spre idea ca am putea, eventual, la un momend dat, scrie propria istorie. Va cer doar sa va uitati catre acei politicieni care au capacitatea sa vada Romania ca pe o cultura cu valente universale, nu ca pe o societate-pion a globalizarii. Cred ca e momentul ca tara asta sa nu mai fie reprezentata  nici  de presedinti jucatori, nici de presedinti infranti de servicii,  nici de presedinti cu agende acoperitoare pentru camarilla guvernanta, ci de un presedinte constiincios, care sa inteleaga cultura nationala ca pe unica si cea mai valida carte de vizita a natiunii.
Indemnati oamenii sa reziste tentatiei de a accepta o galetusa de plastic! 

Casa lui Vasile Alecsandri la Bacau (sursa Ziarul de Bacau)
Casa lui Constantin Brancusi la Hobita ( sursa Gorjeanul.ro)

Casa in care s-a nascut Enescu (sursa Adevarul.ro)

Casa dendrologului Knopcsa la Hateg


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu