luni, 12 septembrie 2016

Lucian Muntean - "Povestile Zidurilor"


   Zidurile Bucureștiului oferă trecătorilor o expoziție permanentă de colaje. În 2016, la sarbatorirea a 100 de ani de DADA, aceste colaje se încadrează perfect în spiritul curentului. Instantaneele lui Lucian Muntean trasmit mesaje cu totul neașteptate și prezintă asocieri inedite de imagini, create involuntar prin deteriorarea afișelor, care au fost lipite succesiv pe panouri sau pe ziduri. Brusc ele  funcționeaza ca o memorie recentă a evenimentelor culturale desfășurate în Bucuresti și prezintă totodată diversitatea de genuri sau vedete preferate de public.  "Poveștile zidurilor"  o serie de fotografii făcute fără nicio altă intervenție, a afișelor jupuite sau spălate de ploi. Acest demers artistic e o preocupare a artistului, care se concretizează în decursul ultimului an. Cu toate că de fapt sunt un exemplu de poluare urbană, aceste colaje au un farmec aparte.
   Lucian Muntean este un fotojurnalist cunoscut, un pasionat al imaginii foto dar si pictura. A expus in galerii prestigioase, a participat la bienale de arta iar expozitia de la ArtXpert vine imediat dupa cea de la Berlin unde “Povestile Zidurilor” bucurestene s-au aratat publicului german.
Fotografia lui Lucian Muntean e usor descifrabila, nu e sofisticata, ceea ce o face placuta si pe intelesul tuturor, probabil ca mesria de fotojurnalist nu ii ”permite” sa se disocieze de rutina. Insa acesta rutina e frumoasa si sincera, nu cauta senzationalul ci doar face o expunere corecta a ceea ce vede, la rece, fara interventii.
Povestea zidurilor e un exercitiu, o documentare de jurnalist. Ea vine ca o proiectie recenta a intamplarilor efemere intr-un oras brutalizat de un panotaj stradal haotic. Ce e interesant si surprinzator in aceasta expozitie vine chiar de suprapunerea de layere din imagini, numai ca ce a facut providenta si intamplarea, accidental, e unic, nu implica photoshop sau nicio alta unealta digitala. Pana la urma imaginile lui Lucian Muntean s-ar descrie ca fiind un “Photoshop natural”.
   In perioada 24septembrie - 8 octombrie, galeria ArtXpert va invita la expozitia lui Lucian Muntean "Povestile Zidurilor". Vernisajul va avea loc vineri 30 septembrie orele 19.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu